Optik Sürücüler Nedir?

09-03-2023 09:58
Optik Sürücüler Nedir?
Uzun süredir yaygın olarak kullanılan optik sürücüler ışığa dayalı medya depolama araçlarının kullanılabilmesini sağlayan gelişmiş donanımlar olarak öne çıkar. Lazer ışığını kullanarak işlev gösteren bu donanımlar CD ve DVD ya da BluRay gibi disklerde yer alan verileri okuyabilir ve bilgisayara iletebilir. 

Oyuncu Mağazası üzerinden satın alabileceğiniz optik sürücü donanımları farklı bağlantı arayüzleri sayesinde her türlü bilgisayarda kullanılabilir. Bu donanımların karmaşık ve detaylı yapısı optik sürücüler nedir konusunun sıklıkla merak edilmesine zemin hazırlar. Disk sürücü ya da diğer adı ile optik sürücü, lazer ışığını kullanarak CD ve DVD gibi disklere yazılmış olan verilerin okunmasını ve görüntülenmesini sağlar. Bazı optik sürücü modelleri aynı zamanda bu disklere veri yazabilme özelliğine de sahiptir. Farklı optik sürücü modelleri için Oyuncu Mağazası’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Optik Sürücü Seçimi Nasıl Yapılır?

Farklı optik sürücü modelleri bulunur ve bu modeller arasından tutarlı bir seçim yapmak meşakkatli olabilir. Optik sürücüler teknik özelliklerine göre birbirinden ayrılır ve bu özelliklere göre kullanım alanı, amacı belirlenir. Kullanıcılar belirli teknik özelliklere ve noktalara dikkat ederek uygun bir optik disk okuyucu donanımı satın alabilir. Satın alım yaparken şu noktalara dikkat etmeniz faydalı olabilir:

  • Optik sürücüler günümüzde film  dağıtımları, albümler ve geniş medya konfigürasyonları gibi birçok farklı alanda kullanılır. Video oyunları gibi detaylı medyaların da taşınabildiği ışığa dayalı medya araçlarını okuyabilen optik sürücü donanımları satın alırken kullanım amacınıza uygun olduğuna dikkat etmek gerekir. Zira her farklı kullanım alanı için farklı teknik özelliklere sahip modeller üretilir. BluRay filmleri görüntüleyebilmek için kullanabileceğiniz optik sürücünün video oyun diskini kullanmak için tercih edeceğiniz donanımdan çok sayıda farkı bulunur.

  • Okuma sayısı optik sürücünün bir diski ne kadar hızlı okuyabildiğini ve içerisindeki veriyi ne kadar hızlı bilgisayara sunabileceğini ifade eder. Günümüzde okuma hızları ‘X’ ibaresi ile ifade edilir ve ‘X’ 150 kb/s hızını sunar. X ibaresi arttıkça optik sürücünün CD ve DVD’leri görüntüleme hızı artar. Aynı şekilde yazma hızı da donanımın ne kadar hızlı veri yazabileceğini ifade eder ve bu da ‘X’ ile ifade edilir. 

LG 24X USB 2.0 Harici Slim Siyah DVD-RW

Masaüstü bilgisayarınızda bir optik sürücü kullanabilmek için bu modeli tercih edebilirsiniz. Farklı kullanım senaryolarında yeterli performans gösterebilecek teknik özellikleri bulunan bu model USB 2.0 bağlantı arayüzü üzerinden veri aktarır. Aynı zamanda güç ihtiyacını da bu bağlantı üzerinden sağlayan LG 24X USB 2.0 Harici Slim Siyah DVD-RW modeli DVD disklerde 8x okuma hızına sahiptir. CD disklerde ise bu okuma hızı 24x seviyesine çıkar. Yazma hızı DVD’lerde 2.4x, CD’lerde ise 24x seviyesindedir. Bu model ile diskleri okuyup görüntüleyebilirken aynı zamanda kendi diskinizi de oluşturabilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.