Optik Disk Sürücüsü

09-03-2023 09:52
Optik Disk Sürücüsü
Yıllardır birçok alanda kullanılan optik disk sürücüsü donanımları günümüzde çok daha hızlı depolama alternatiflerinin geliştirilmesine rağmen video oyunu, filmler ve albümler için sıklıkla tercih edilir. Ucuz ve ulaşılabilir olduğu için tercih edilen, DVD ve CD gibi ışığa duyarlı medya araçlarını kullanabilmenizi sağlayan optik sürücü donanımları ile aynı zamanda kendi diskinizi de oluşturabilir ve içerisine istediğiniz dosyaları ekleyebilirsiniz. 

Teknik özellikleri değişkenlik gösteren çok sayıda farklı optik CD okuyucu modeli bulunur. Bu modeller arasından fiyatlarına ve teknik özelliklerine dikkat ederek kullanım amacınıza uygun bir seçenek satın alabilirsiniz. Birbirinden farklı ve kullanışlı optik DVD okuyucu modelleri için Oyuncu Mağazası’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Optik Disk Sürücüsü Nedir?

Optik disk sürücüsü karmaşık ve detaylı yapısı nedeniyle sıklıkla nasıl çalıştığı merak edilen donanımlar arasında yer alır. En temel anlatımı ile CD ve DVD gibi araçları kullanabilmenizi sağlayan optik disk sürücüsü donanımları işlev göstermek için ışığı kullanır. İçerisinde bulunan lazer ışığı mekanizması sayesinde CD gibi araçların içerisinde hangi verilerin olduğu ışık dalga boyu ile görüntülenebilir. 

Aynı şekilde DVD ve BluRay gibi diskler için üretilen optik okuyucular da dalga boyunu kullanır. Bu disklere veri yazmak ve dosya depolamak için de optik sürücüler kullanılabilir. Yazma işleminde de dalga boyu ile diskin katmanlı yapısına veriler işlenir. Kimi disk modellerinde veriler sadece yazılabilir. Bu modellerde yazılan veriyi silmek ve diski başka bir amaç için kullanmak mümkün değildir. Bazı modellerde ise yazılan veri istenildiği zaman silinebilir ve disk içerisine farklı dosyalar yazılabilir. Kendi amacınıza uygun bir optik disk okuyucu modeli satın alabilir ve kullanım deneyiminizi iyileştirebilirsiniz.  

Hangi Optik Disk Sürücüsü Modeli Tercih Edilmeli?

Optik disk sürücüsü modellerinin teknik özellikleri büyük oranda değişiklik gösterir. Bu nedenle kullanıcıların verimli bir kullanım elde edebilmek için satın alım yaparken teknik özelliklere dikkat etmesi gerekir. Optik sürücü seçimi yaparken hangi medya araçlarının kullanılmak istediği önem taşır. BluRay etiketi ile dağıtılan filmleri izleyebilmek için BluRay türünde bir optik sürücü satın almak gerekir. Bu optik sürücü modellerinin çalışma prensibi temelinde aynı olsa da kilit farkları bulunur. Aynı şekilde disklerin içerisindeki verileri görüntülemek için standart bir optik sürücü modeli tercih edilebilir. Fakat disk içerisindeki verileri düzenleyebilmek, silmek ve yeni veriler ekleyebilmek için RW özelliği bulunan bir model satın alınmalıdır. 

Asus ZenDrive U7M (SDRW-08U7M-U) Harici DVD

8x değerinde DVD okuma hızı sunan bu modeli masaüstü bilgisayarlarınızda kullanabilirsiniz. DVD-RW özelliği ile DVD disklere veri yazmanıza imkan tanıyan bu model 

24x CD okuma hızı ile kullanım deneyimini iyileştirir. DVD yazma hızı 8x seviyesindedir. CD diskleri ise 24x hızında yazabilir. USB 2.0 bağlantı arayüzünü kullanır ve bir USB kablosu ile bilgisayarlara bağlanabilir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.