Harici Optik Sürücü

09-03-2023 09:50
Harici Optik Sürücü

Optik sürücüler birçok alanda kullanılan, ışığa dayalı medya aygıtlarının kullanılabilmesini sağlayan gelişmiş donanımlar olarak öne çıkar. Birden fazla farklı çeşidi bulunan optik sürücü donanımlarının bağlantı şekilleri, okuma ve yazma hızları değişiklik gösterir. Yaygın olarak tercih edilen çeşitlerin başında gelen harici optik sürücü bu donanımların kompakt versiyonlarına verilen isimdir. Harici optik sürücüler genel olarak USB gibi yaygın bağlantı arayüzlerini kullanır. 

Harici optik sürücülerin masaüstü bilgisayarlarda kasa içerisinde kullanılması gerekmez. Kompakt yapıları sayesinde kolayca taşınabilirler. Aynı zamanda başka bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda USB bağlantısı ile kullanılabilmeleri mümkündür. DVD ve CD gibi araçları kullanabilmek, içerilerinde yer alan verilere ulaşabilmek, bu disklere veri doldurabilmek ve bütün bunları hafif, taşınabilir bir cihaz ile yapabilmek için harici optik disk okuyucu modellerini tercih edebilirsiniz. Farklı modeller için Oyuncu Mağazası’nı kullanabilirsiniz.

Dahili Optik Sürücü

Optik sürücülerin birçok alanda tercih edilen bir diğer versiyonu ise dahili optik sürücü modelleridir. Bu modeller adından da anlaşılabileceği üzere masaüstü bilgisayarların kasası içerisinde bulunur. Aynı şekilde dizüstü bilgisayarlarda da kasaya dahil bir şekilde bulunabilirler. Dahili optik sürücüler taşınamazlar. Kasa içerisinde farklı bağlantı arayüzleri ile anakarta bağlanır ve bu şekilde veri iletirler. Dahili optik sürücüler enerji ihtiyaçlarını direkt olarak sabit bir kaynak olan PSU birimi üzerinden sağladığı için daha verimli bir kullanım elde edilebilir. 

Aynı zamanda optik sürücü donanımının CD ve DVD araçlarından elde ettiği veri de direkt olarak anakarta bağlı olan bir bağlantı yolu üzerinden iletilir. Bu şekilde daha hızlı ve kayıpsız bir veri iletimi, okunması ve yazımı sağlanabilir. Çoğu dahili optik sürücünün yazma ve okuma hızı harici modellerden daha yüksektir. Yine de her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları bulunur. Kullanıcılar kendi kullanım ihtiyaçlarını göz önüne alarak tutarlı bir seçim yapabilir, Oyuncu Mağazası üzerinden farklı modellere ulaşabilir. 

Harici Optik Sürücü vs. Dahili Optik Sürücü

Dahili ve harici optik sürücülerden hangilerinin tercih edilmesi gerektiği yaygın olarak merak edilen bir konudur. Daha gelişmiş ve hızlı depolama alternatiflerinin üretilmesine rağmen ekonomik ve ulaşılabilir olduğu için tercih edilen optik sürücüler için seçim yaparken kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre hareket edebilir. Taşınabilir bir cihaz ile CD ve DVD kullanabilmek için harici optik sürücüler tercih edilebilir. Bu modeller USB bağlantıları sayesinde herhangi bir cihazda kullanılabilir. Daha stabil ve kayıpsız bir kullanım için ise dahili seçenekler satın alınabilir. Bu modeller güç ihtiyacını PSU biriminden gelen bir kablo ile karşılar. Aynı zamanda veri iletimini de anakarta bağlı olan bir bağlantı kablosu ile gerçekleştirir. Bağlantı kablosunun arayüzü modellere göre değişebilmekle beraber büyük oranda SATA standardındadır. Harici modeller güç ihtiyacını ve veri  iletimini tek bir USB kablosu üzerinden gerçekleştirir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.