Güç Kaynağı

19-02-2023 11:04
Güç Kaynağı
Bilgisayarlar birden fazla bileşenin bir araya gelmesi ve senkronize bir şekilde çalışması sonucu işlev gösterir. Bilgisayarın performansı için kritik düzeyde önem arz eden donanımlar arasında yer alan güç kaynağı en basit anlatımı ile bilgisayara enerji sağlar. Bilgisayarın direkt olarak elektrik prizinden aldığı enerji ile çalışabilmesi mümkün değildir. Zira elektrik prizinden gelen akım bilgisayar bileşenlerinin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasıdır ve bu durum kalıcı hasarlara yol açabilir. 

Bu noktada devreye giren güç kaynağı elektrik akımın dengeleyerek bilgisayar bileşenlerinin kullanabileceği seviyeye getirir. Bilgisayarın enerji tüketiminin yarısından fazlasını oluşturan 12V kanalı ekran kartı, RAM ve işlemci gibi temel bileşenlerin kullanabileceği akımda bir enerji iletir. Bu sayede bilgisayar bileşenleri ihtiyaç duydukları düzeyde enerji alabilir ve çalışabilir. Bilgisayar performansınızı iyileştiren PSU modelleri için Oyuncu Mağazası’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Güç Kaynağı Seçimi Nasıl Yapılır?

Güç kaynağı ya da diğer adı ile power supply seçimi yaparken kullanıcıların belirli noktalara dikkat etmesi gerekir. Zira yanlış güç kaynağı seçimi bazı durumlarda bileşenler üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta güç kapasitesidir. Güç kaynağı modellerinde W parametresi ile belirtilen güç kapasitesi güç kaynağı donanımının ne kadar seviyeye kadar enerji kullanabileceğini ifade eder. 

Örneğin 500W kapasiteli bir psu modeli 500W değerine kadar elektrik akımı dağıtabilir. Fakat bu parametre donanımın direkt olarak her çalışmada 500W kullandığı anlamına gelmez. Bu ibare güç kaynağının bilgisayar bileşenlerinin enerji ihtiyacını 500W seviyesine kadar karşılayabileceğini belirtir. Bu durumda enerji ihtiyacı 750W olan bir sistemi çalıştırması mümkün olmaz. Bu nedenle kullanıcıların satın alım yapmadan önce sistemlerinin enerji ihtiyacına dikkat etmesi gerekir. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise 12V kanalıdır. Bilgisayar bileşenlerinin büyük bir bölümü bu kanal üzerinden enerji ihtiyacını karşılar. 500W kapasitesinde olan ve 12V kanalı 50A olan bir PSU modeli, kapasitesi 1000W olan fakat 12V kanalı 30A olan bir modelden daha kullanışlı olabilir.

En İyi Güç Kaynağı Modelleri Oyuncu Mağazası’nda!

Oyuncu Mağazası üzerinden satın alabileceğiniz bazı güç kaynağı modelleri şunlardır:

Corsair CX750F

750W kapasiteli bu model  tam modüler kablo tipine sahiptir. 40C çalışma sıcaklığı, 120mm soğutucu fanı ve 80+ Bronz sertifikası bulunur. Aynı zamanda çok renkli aydınlatma mekanizmasına da sahiptir. 

Cooler Master MWE 1250 V2 Gold

1250W kapasitesi ile ileri seviye kullanıcıları hedef alan bu model %90 enerji verimliliği sağlar. Tam modüler kablo tipi ve 50 C çalışma sıcaklığı bulunur. 80+ Altın sertifikaya sahiptir. 140mm boyutunda bir adet soğutucu fanı vardır. 

Corsair RM1000X 1000W

1000W kapasiteli bu seçenek 135 mm boyutunda 1 adet soğutucu fana sahiptir. 50 C çalışma sıcaklığı ve 80+ Altın sertifikası bulunur. Tam modüler kablo tipi sayesinde esnek bir kullanım sunar. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.