Ekran Kartı Nedir Ne İşe Yarar?

11-03-2023 08:15
Ekran Kartı Nedir Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların grafik performansını belirleyen ekran kartı en temel anlatımı ile hesaplamalar yaparak görüntü alınabilmesini mümkün kılar. Sorunsuz bir bilgisayar kullanımı için olmazsa olmaz olan ekran kartları grafiklerin ne kadar keskin ve gerçekçi olacağını, grafik performansını ve sistem üzerindeki ağırlığını belirler. Kullanıcılar güçlü bir ekran kartı modeli ile bilgisayar kullanımlarını büyük oranda iyileştirebilir. Karmaşık mekanizmaları sayesinde ekran kartı nedir ne işe yarar konusu merak edilir. Ekran kartı işlemci, bellek ve soğutma ünitelerinden oluşur. Tıpkı bir bilgisayar gibi kendi işlemci ve RAM üniteleri bulunan ekran kartlarının performansı teknik özellikleri ile doğru orantılıdır. Özellikle oyun odaklı kullanımlarda ekran kartı olmazsa olmazdır. Oyuncu Mağazası üzerinden farklı oyuncu ekran kartı modellerine ulaşabilirsiniz. Modellerin teknik özelliklerine göz atarak kendiniz için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. 

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Ekran kartının en temel işlevi grafik oluşturmaktır. İşlemci üzerinden iletilen verilerle yapılan hesaplamalar sonucu ekran kartı tarafından grafikler oluşturulur ve bu veriler monitör tarafından görüntüye dönüştürülür. Temel işlevi işlemci üzerinde gerçekleşenleri dönüştürüp monitöre göndermek ve kullanıcının görüntü almasını sağlamaktır. Bu süreçler için farklı birimleri bulunan  ekran kartları enerji ihtiyaçlarını PSU biriminden gelen bağlantı kabloları üzerinden sağlar. Kimi ekran kartları enerji ihtiyaçlarını sadece anakarta bağlandıkları PCI genişleme yuvaları üzerinden sağlayabilir.  Günümüzde geliştirilen güçlü ekran kartlarının enerji tüketimi 500W seviyesine kadar çıkabilir. Farklı ekran kartı modelleri için Oyuncu Mağazası’nı ziyaret edebilirsiniz. Farklı modeller arasından tutarlı bir seçim yaparak bilgisayar kullanımınızı önemli ölçüde iyileştirmeniz mümkündür. 

Ekran Kartı Nasıl Çalışır?

Ekran kartının nasıl çalıştığı sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Temel işlevi grafik oluşturmak olan ekran kartı işlemci ünitesinden aldığı verilerle işe başlar. İşlemci yonga seti üzerinden veriler iletilir. Yonga setinin sürümü ve nesli ekran kartı ile işlemci arasındaki iletişimin verimini büyük oranda etkiler. İşlemci verileri ekran kartına iletir ve ekran kartı bu verileri PCIe bağlantısı üzerinden alır. Yine aynı şekilde ekran kartı içerisinde bulunan işlemci ünitesi bu verilerle hesaplamalar yapmaya başlar. Güçlü ekran kartları bir saniye içerisinde milyonlarca hesaplama yapabilir. 

Hesaplamalar sonucu  oluşturulacak olan grafiklerin her faktörü belirlenir. Bir sonraki aşamada ekran kartı içerisindeki mikroçip monitörün her bir pikseli ile ne yapacağına karar verir. Bu aşamadan sonra ekran kartının bellek (VRAM) bölümü hesaplama sonuçlarını kısa süreliğine gönderilmek üzere depolar. Nihayetinde hesaplama sonuçları ve grafik bilgileri monitör bağlantı kablosu üzerinden iletilir. Monitör bu verileri görüntüye dönüştürerek kullanıcının görüntü alabilmesini sağlar. Günümüzde geliştirilen güçlü ekran kartları sayesinde bütün bu işlemler bir saniyenin 60’ta biri içerisinde gerçekleşir. Bu nedenle akıcı ve sorunsuz bir performans için güçlü ekran  kartları olmazsa olmazdır. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.